Cees

Welkom op de pagina van Cees Smits.

Foto van Cees met Dali-snor Mij is verteld dat ik ben geboren in Oss in 1951.
Tijdens mijn HBS-b opleiding haalde ik voor tekenen niet meer dan een gemiddeld cijfer, alleen voor lijntekenen -een soort grafisch tekenen- scoorde ik wat beter. Wel maakte ik in die tijd al karikaturen van popsterren en leraren, samen met mijn buurman in de klas. Die laatste liet ik natuurlijk niet zien. Het is ook maar de vraag of mijn cijfer voor tekenen er hoger door zou worden. Daarna tekende ik vooral portretten en nog steeds karikaturen, maar de eerste surrealistische tekeningen ontstonden toen.
Na mijn diensttijd (1972) werd Barry Vermeulen mijn collega bij Organon en kort daarna leerden wij Henk kennen op een avondopleiding. Barry en ik werden in die tijd veel gevraagd om ter gelegenheid van een jubileum of afscheid een tekening te maken. Vele tientallen hebben we er gemaakt; de meeste waren tekeningen die door ons samen werden gemaakt. We hadden zelfs een speciale ondertekening. 
Het was wel het begin van samen werken aan eenzelfde voorstelling. In onze vrije tijd hebben we toen ook ons eerste gezamenlijke schilderij  “Peukje” (1978) gemaakt. Barry en ik hebben, weliswaar minder toen de kinderen klein waren, regelmatig samen geschilderd (maar ook gescrabbeld, geouwehoerd enz.).

Doordat Barry nog regelmatig contact had met Henk Siep, ontstond enige tijd geleden het idee voor een drieluik. Bij de gezamenlijke werken kun je enkele resultaten (drieluiken) zien die het gevolg zijn van dit idee. Het is opmerkelijk dat onze drieluiken naar onze mening toch een eenheid zijn geworden. We kiezen tevoren immers alleen de titel, het formaat en een basiskleur. Daarna schilderen wij onafhankelijk ons deel, zonder onze werken aan elkaar te laten zien!

Persoonlijk ben ik het meest geïnspireerd door het werk van Magritte. Net als bij hem zijn bij mij de meeste werken het product van een idee dat nauwkeurig wordt uitgewerkt. Maar ook anderen, van oude klassieke meesters tot moderne abstracte kunstenaars kunnen mij boeien. Door een grote reorganisatie heb ik het bedrijf waar ik werkte na bijna 40 jaar moeten verlaten. Daardoor beschik ik op dit moment over meer tijd en ik ben dan ook net als Barry in 2011 aan de kunstacademie in Arendonk (B) gaan studeren. Hier probeer ik mijn schildertechnische mogelijkheden nog verder uit te breiden.

Een persoonlijke email kunt U sturen naar:  Cees Smits persoonlijk.

Cees, augustus 2012