Barry

Welkom op de pagina van Barry Vermeulen.

Foto van Barry

Ik ben geboren in 1950 te Nijmegen. De eerste (geslaagde) tekeningen produceerde ik op 15-jarige leeftijd samen met een buurjongen, maar tijdens mijn HBS-b opleiding bakte ik er maar weinig van ... "buiten tekenen", in het Kronenburgerpark, deed ik het liefst (biljarten dus met vrienden) en daardoor was mijn eindcijfer voor tekenen een magere 7. Na mijn diensttijd kwam ik in 1972 terecht bij het farmaceutisch bedrijf "Organon", waar ik Cees Smits leerde kennen, die tekeningetjes maakte voor jubilarissen.

Dat was voor mij aanleiding om weer eens serieus te gaan tekenen en samen met Cees zijn er heel wat "jubilaris"-tekeningen gemaakt, bijna altijd onder werktijd op vrijdagmiddag na het spoelen van het glaswerk, want "toen was geluk nog heel gewoon" ...

Bij de opleiding als chemisch analist vanaf 1973 leerde ik Henk kennen. Henk en ik hebben vanaf die tijd af en toe wat samen getekend, maar het was voornamelijk erg gezellig. Cees en ik daarentegen kwamen heel regelmatig bij elkaar over de vloer. Waren het eerst meestal illustraties en portretten, vanaf 1978 werd ook de kwast ter hand genomen en zijn we ons toe gaan leggen op het schilderen.

Vanaf mijn schooltijd las ik hoofdzakelijk van sciencefiction (met als absolute nummer 1: Jack Vance, maar ook Asimov en Heinlein zijn zeker niet te versmaden), schrijvers, die hun eigen werelden creëerden en het is wellicht mede daarom dat mijn voorbeelden Dali, Willink, Magritte, Johfra werden, of in het algemeen: het magisch realisme en het surrealisme. Maar ook andere stijlen kan ik zeer waarderen, waarbij ik me vooral concentreer op het vakmanschap en de techniek. Ik vind superrealisme qua techniek fantastisch, maar artistiek een stuk minder.

Omdat bij mij sporten op de eerste plaats kwam, was er voor tekenen en schilderen altijd minder tijd. Echter het tij is gekeerd: omdat ik per 1 juli 2011 - na 39 jaar trouwe dienst - ben ontslagen, heb ik plotseling veel meer tijd voor de culturele en creatieve bezigheden. Vandaar dat ik heb besloten mijn technieken bij te schaven door te gaan studeren op de kunstacademie te Arendonk in België.

Ik schilder in olieverf op board en doek ... meestal portretten van bekende personen, maar voornamelijk de dingen die ik gewoon leuk vind, waarbij de neiging naar het surrealisme niet ontbreekt.

Een persoonlijke email kunt U sturen naar:  Barry Vermeulen persoonlijk.

Barry, april 2014